user_mobilelogo

header fpv vliegen

Wat is FPV vliegen?
FPV vliegen, oftewel First Person View vliegen betekent dat een kleine camera met een zender op de drone is bevestigd. Deze zender streamt de beelden, die de drone maakt, live (real-time) naar een scherm, bijvoorbeeld naar je smartphone, tablet of speciale FPV bril. Zo zie je tijdens het vliegen precies wat jouw drone ook ‘ziet’.  Dit geeft je echt het gevoel dat je zelf in de drone zit.
 
Is FPV vliegen moeilijk?
Nee, zelfs voor beginnende drone bestuurders is FPV vliegen eenvoudiger te leren dan ‘normaal’ drone vliegen. Dit komt omdat wanneer je hoog in de lucht vliegt het nog wel eens voorkomt dat je niet precies meer ziet wat de voorkant of achterkant van de drone is. Het gevolg hiervan kan zijn dat als je naar rechts wilt vliegen de drone naar links gaat en je de controle over de drone verliest.
 
Bij FPV vliegen daarentegen verandert het perspectief niet, je zit als het ware in de drone. Dus als je met de stick naar links stuurt, dan zal de drone ook naar links vliegen ongeacht of deze met de voorkant of achterkant naar je toe staat. Hiermee wordt de verwarring weggenomen die beginnende drone bestuurders hebben. In de meeste gevallen ervaren piloten die het normale drone vliegen onder de knie hebben het FPV vliegen als een stuk gemakkelijker.
 
Wat zijn populaire FPV drones?
Doordat FPV drones de laatste tijd een stuk goedkoper zijn geworden is de populariteit enorm gegroeid. Drone fabrikanten spelen hierop in en daarom is er momenteel een ruime keus aan FPV drones in verschillende prijsklassen. Een FPV drone kun je al kopen voor onder de €100. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire FPV drones.
 
Welke typen FPV zijn er?
 
WiFi FPV (2.4 GHz)
WiFi FPV is veruit de meest populaire manier om FPV vliegen betaalbaar te houden. Bijna iedere FPV drone onder de €100 maakt gebruik van WiFi FPV. En dat is niet zonder reden. Dit komt doordat de WiFi FPV zender (die verbonden is met de camera van de drone) relatief goedkoop is. Het enige wat je nodig hebt om de live beelden terug te zien is een beeldscherm, zoals je smartphone of tablet. Via een speciale app die je in bijna alle gevallen gratis kunt downloaden (Android en iOS) kan je de drone koppelen aan je smartphone of tablet en je bent meteen klaar om FPV te vliegen. Dit betekent dat WiFi niet alleen goedkoop is om te produceren maar vervolgens ook vrij gemakkelijk door iedereen te gebruiken is aangezien bijna iedereen een smartphone of tablet heeft.

Er zijn echter ook een aantal (kleine) nadelen. Het bereik van WiFi FPV is een stuk minder dan bij 5.8GHz en er kunnen geringe storingen (ruis op beeldscherm) ontstaan door de vele WiFi netwerken om ons heen. Het grootste nadeel is nog wel dat er een beetje vertraging (‘lag’) ontstaat tussen hetgeen wat de drone ‘ziet’ en hetgeen dat jij op het scherm ziet. Hiermee is WiFi FPV niet geschikt voor professioneel gebruik zoals bijvoorbeeld bij drone racing waar bij hoge snelheden iedere miliseconde meetelt. Bij normaal FPV vliegen zal je hier echter niet zoveel van merken. Alles afgewogen blijft WiFi FPV een prima keuze als eerste ervaring met FPV vliegen.

WiFi FPV (5.8GHz)
Kijk, dit lijkt er al meer op. 5.8GHz is de voorkeursfrequentie van drone hobbyisten en professionals. Dit komt doordat 5.8GHz een groot bereik heeft een hoge bandbreedte, wat het minder gevoelig maakt voor storingen. Als een stelregel geldt eigenlijk hoe hoger de frequentie hoe lager het bereik en des te beter de beeldkwaliteit. In de praktijk blijkt echter dat je met 5.8GHz een fors bereik hebt (aantal kilometers in open veld), dus dat zit wel goed.

Het nadeel met de 5.8GHz variant is vooral op financieel vlak. Je hebt namelijk extra hardware nodig om hiervan gebruik te maken. Hierbij gaat het om een FPV scherm die je op je controller kunt aansluiten of een speciale FPV bril, zoals een Fat Shark FPV bril. Gelukkig brengen steeds meer fabrikanten kant en klare FPV drones uit waarbij er al een FPV scherm in de prijs/pakket inbegrepen is.

Regels voor FPV vliegen

flashing light LET OP !!! Voor het vliegen met een FPV Bril zijn heel andere regels

Drone regels omtrent FPV vliegen zijn volop in ontwikkeling. Op de site van de rijksoverheid staat aangegeven wat deze regels zijn. Vlieg veilig en verantwoord. Denk aan de veiligheid van jezelf en van anderen.

Onze Golden Tetrievers

Golden-Retrievers

TOMMIE, TIMO EN URSUS

View more
Wegwijzer Zuid-Limburg

Zuid-Limburg

WANDELGEBIED BIJ UITSTEK

View more
Wegwijzer Zuid-Limburg

Vulkaan-Eifel

EEN INFORMATIEVE WEBSITE

View more