user_mobilelogo

menu terug

Wie vanaf 1 juli 2020 met een drone of modelvliegtuig wil (blijven) vliegen, zal zich eerst moeten registreren als operator. Dat is één van de direct merkbare gevolgen van de invoering van de Europese regelgeving voor drones. In dit tweede deel van onze artikelserie over de EU drone-regelgeving leggen we uit wat je kunt verwachten van deze registratie en wie hiervoor in aanmerking komen.

De wens om meer inzicht te krijgen wie er allemaal met drones vliegt vormt de aanleiding voor het nieuwe online registratiesysteem. Het idee is dat iedere dronevlieger in Europa zich moet registreren, ongeacht de vraag of je recreatief of beroepsmatig met drones vliegt. De verplichting geldt voor alle dronevliegers. De registratieplicht gaat ook modelvliegers en FPV dronepiloten aan. Alleen als je met een drone vliegt die minder weegt dan 250 gram en waar geen camera op zit waarmee je opnamen kunt maken dan hoef je je niet te registreren.

Na registratie ontvang je een uniek digitaal registratienummer. Dit nummer zal in de toekomst uitgezonden moeten worden door de drone waarmee je vliegt, zodat handhavers op afstand kunnen zien van wie een bepaalde drone is (‘Remote ID’). Sowieso moet het registratienummer zichtbaar op de drone worden aangebracht, bijvoorbeeld in de vorm van brandplaatje of dog tag.

Registreren is alleen mogelijk in het land waarin je woont. Het is niet mogelijk om jezelf in meerdere lidstaten te registreren. Het registratienummer komt in een Europees systeem terecht, zodat ook over de grens kan worden gecheckt welke dronepiloot cq. operator bij een bepaald registratienummer hoort. Heeft je drone al een PH-registratie? Dan zul je je toch opnieuw moeten registreren, maar dan als operator. Er komt in dat geval dus een ander nummer op de drone te staan.

Welke gegevens?

Tijdens de registratie – die in Nederland waarschijnlijk zal worden uitgevoerd door de RDW – moet je een aantal gegevens invoeren. Het gaat hierbij om de volgende informatie:

  • de volledige naam en geboortedatum voor natuurlijke personen en de naam en het identificatienummer voor rechtspersonen;
  • woonadres in het geval van een natuurlijke persoon cq. het adres van het bedrijf dat drones inzet;
  • e-mailadres en telefoonnummer;
  • het nummer van de drone verzekeringspolis, indien de wetgeving dit vereist;
  • in het geval van rechtspersonen een bevestiging van de volgende verklaring: “Alle personeelsleden die rechtstreeks betrokken zijn bij de vluchtuitvoeringen zijn bevoegd om hun taken uit te voeren en alleen piloten met een passend vaardigheidsniveau voeren vluchten uit met de UAS.”;
  • eventueel de opgave van extra exploitatievergunningen en certificaten.

Drone ook registreren?

Drones waarmee in de Open categorie wordt gevlogen hoeven niet geregistreerd te worden. Die verplichting komt er alleen voor gecertificeerde drones waarmee in de Specific categorie wordt gevlogen (check dit artikel om te zien in welke categorie je gaat vallen). In dat geval wordt om de volgende extra informatie gevraagd:

  • de naam van de fabrikant;
  • de aanduiding van het onbemande luchtvaartuig door de fabrikant;
  • het serienummer van het onbemande luchtvaartuig;
  • de volledige naam, het adres, het e-mailadres en het telefoonnummer van de natuurlijke persoon of rechtspersoon onder wiens naam het onbemande luchtvaartuig is geregistreerd.

flashing light Vanaf wanneer? flashing light

Wanneer het nieuwe registratiesysteem zal worden opengesteld is op dit moment nog niet bekend, maar de verwachting is dat dit in het tweede kwartaal van 2020 zal gebeuren. Wie vanaf 1 juli 2020 in de buitenlucht met een drone of modelvliegtuig wil vliegen moet zorgen op dat moment geregistreerd te zijn.

Onduidelijk is nog of er kosten zijn verbonden aan de registratie.

Disclaimer
Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden. De informatie in dit artikel betreft een interpretatie van de Europese verordeningen 2019/947 en 2019/945.

Wegwijzer Zuid-Limburg

Wegwijzer-Zuid-Limburg

Een cadeautje voor jezelf.

View more
Wegwijzer Zuid-Limburg

Noord-Eifel

De Eifel is een wandelgebied bij uitstek.

View more
Vulkaneifel

Vulkaan-Eifel

Voor de natuurliefhebber en fotograaf.

View more
Vulkaneifel

De-Moezel

Voor de wijn liefhebber.

View more

Winkelen in Rijen

Schildpadden Maastricht

Master Klinieken

De Klerk Mode in Rijen

Filmclub Brunssum

Flightsim Club Beek

Leo Baeten Sittard

ONZE GOLDEN RETRIEVERS